Vilka egenskaper behöver en elektriker? 

För att vara bra på vilket yrke som helst krävs det att man har personlighetsdrag som passar med arbetets arbetsuppgifter med el & hus. Det gäller så klart även elektriker. 

Nedan går vi igenom vilka egenskaper som du bör ha för att bli en riktigt bra elektriker!  

Egenskap 1: Att snabbt att ta upp saker och ting 

En av de viktigaste egenskaperna hos en elektriker är hur snabbt han eller hon lär sig. Hur lång tid tar det för dig att räkna ut hur man sätter upp en komponent? Kan du lista ut hur man sätter upp en elektrisk komponent på halva tiden av vad en annan gör det kan du tjäna dubbelt så mycket. Detta eftersom att många elektriker faktiskt är egenföretagare. 

Egenskap 2: Matematiska färdigheter 

Det krävs en hög nivå av matematiska färdigheter för att kunna beräkna hur många meter tråd du behöver för ditt projekt, vilken spänning som kommer in i huset och massa annat som du som elektriker kommer att stöta på under ditt arbetsliv. Elektronik och matematik går hand i hand nämligen. 

Egenskap 3: Noggrannhet 

Elektriker måste vara mycket noggranna. Om något är 12 volt måste det förbli 12 volt. Om spänningen är för hög kan du bli bränd eller till och med starta en brand! Därför är en slarvig elektriker samma sak som en dålig och till och med farlig elektriker.  

Egenskap 4: Händighet 

Att vara händig är en mycket viktig egenskap hos el-arbetare. Du så klart måste veta hur du kan laga saker och ting men du måste också lära dig hur du på bästa sätt tar dig an situationer som du inte varit med om tidigare, som elektriker är nämligen nya situation ofta en del av jobbet, på en daglig basis. 

Egenskap 5: Arbetsmoral och känsla för service 

Liksom i många andra arbeten är det viktigt att ha en god arbetsmoral inom elbranschen. Om du vill bli elektriker innebär det att du måste vara villig och kunna kavla upp ärmarna och sätta igång när det behövs, annars kommer du inte att klara dig länge som elektriker! 

Du måste också se dig själv som den person som löser andra människors problem. Det ingår i din roll att personer som inte är elektriker gör klantiga misstag som du sedan måste springa och lösa. Gillar du inte att serva andra är elektriker med andra ord inte ett yrke för dig. 

Egenskap 6: Bra på problemlösning 

Som elektriker måste du ofta ta itu med problem som du inte har ställts inför tidigare. Därför är det viktigt att du är bra på att lösa problem på ett flexibelt sätt. Du behöver inte bara kunna lösa problemet, utan även på ett så effektivt sätt som möjligt. Kan du spara pengar och tid åt kunden på vägen är du en riktigt bra elektriker!