Hitta inspiration till din köksrenovering!

Om du funderar på att renovera ditt kök, men inte riktigt har bestämt dig för hur du vill ha det, då är det här rätt ställe för dig. I följande text hittar du tips på var och hur du hittar inspiration till ditt framtida drömkök samt några bra tips som kan vara bra att känna till innan du drar igång med din köksrenovering.

Inspiration finns överallt

Det är lättare än du kanske tror att hitta inspiration till ditt nya kök. Oavsett om du föredrar att leta inspiration hos olika kändisar, i tidningar, filmer eller tv-serier eller om du hellre låter dig inspireras direkt hos bygg- eller möbelföretagen som gör köksrenovering. Ett bra sätt att komma igång med din köksrenovering är att skapa någon form av inspirationsdokument, antingen att du sätter dig med papper och penna och skriver ner kök du gillar eller att du klipper ihop ett kollage av bilder som du har hittat på internet. Möjligheterna är oändliga och endast fantasin sätter gränserna.

Det gäller att vara så öppen som möjligt för olika idéer under inspirationsfasen, särskilt om ni är två eller flera som ska fatta beslut och vara överens. Det kan vara bra att börja med att enas om en röd tråd samt att hitta en gemensam bild över hur ni vill att köket ska se ut. Sedan kan ni börja titta närmare på detaljer och praktiska lösningar. I medier av olika slag finns det nästan alltid både reklam och inspiration att hitta.

Tips inför din köksrenovering

När du har hittat en bild eller flera att inspireras av är det viktigt att tänka på det praktiska. Kanske är din inspirationsbild en känsla du vill förmedla eller är det en kopia du vill återskapa, oavsett vilket är det viktigt att titta noga på er nuvarande planlösning och eventuella planritningar som finns på köket. Mycket går förstås att förändra och ändra på, men ibland kan det vara svårt att flytta och ändra för mycket när det gäller avlopps- och elledningar exempelvis. Samtidigt är det inte heller omöjligt med rätt hjälp.

Ett annat bra tips att göra tidigt under processen med att få ditt drömkök är att göra en budget. Genom att formulera alla kända kostnader och ta marginal för eventuella okända kostnader kan du säkerställa att du lyckas formulera en budget som håller och att du faktiskt har råd att förverkliga dina drömmar. Det går förstås alltid att skala ner renoveringen lite om det visar sig att det blir för dyrt. Ett annat alternativ är att genomföra delar av renoveringen i omgångar och på så vis slippa betala för allt jobb på en gång.