Förläng takets livslängd med en takmålning 

Det är ofta tak byts ut helt i onödan, vilket leder till väldigt mycket onödiga kostnader. I många fall räcker det att du istället gör en takförsegling, alltså att du ordnar en takmålning. Det här gör att ditt tak ser ut som nytt och du behöver inte heller oroa dig för takets skick. 

Innan du planerar en takmålning finns det en del att tänka på inför att du ska beställa arbete. I den här texten går vi igenom allt du behöver veta och du får lära dig mer om hur det går till när du ska anlita någon för att göra jobbet åt dig. 

 

Hoppa över takbytet 

I många fall räcker det som sagt med en ny takförsegling när taket börjar se slitet ut. Det här får ditt tak att se snyggt och nytt ut, som att man faktiskt hade bytt ut det. Det är annars vanligt att husägare byter ut taket alldeles för tidigt, långt innan det är någon fara för fastigheten. 

Med tanke på hur dyrt det är att byta ut taket så är det såklart något man vill undvika så gott det går. Det är därför värt att kontrollera om en försegling räcker. Om du inte själv kan mycket om det här så är det värt att ta in en expert för att undersöka taket och huruvida det måste bytas ut eller inte. 

 

Gör det själv eller anlita någon 

Att utföra en takmålning kan göras förvånansvärt billigt, om du gör det själv. Det här måste göras korrekt och det är visserligen billigt när det du utför jobbet på egen hand, men det risken finns också att det inte blir bra gjort. Då ser det inte heller snyggt ut. 

Fundera därför på om det är bättre att anlita någon. Då kan du försäkra dig om att allting blir korrekt, för ett pris. Ofta kan du för ett lågt pris eller till och med gratis få ditt tak undersökt för att ta reda på om det måste bytas ut eller om en takmålning räcker. 

 

Håll koll på priset 

Vid en takinspektion så kommer du att få ett kostnadsförslag om vad det hela kommer att kosta dig. Ofta så är det här förslaget ett fast pris där man redan har räknat in storleken på ditt tak och hur lång tid det kommer att ta. Priset kommer alltså inte att förändras när halva taket är färdigt. I det här bör också rutavdraget vara inräknat. 

Du får då också reda på hur lång tid jobbet kommer att ta. Först måste man tvätta taket, vilket tar runt en dag för en normalstor villa. Att sedan måla det tar också en eller två dagar. Det bör alltså aldrig ta mer än ett par dagar, under en vecka totalt.