Passar tandblekning för alla?

Majoriteten av alla människor har möjlighet att bleka sina tänder utan problem men för att genomgå en tandblekning behöver du vara minst 18 år gammal. En tandläkare brukar sällan utföra  en tandblekningsbehandling på en person som är yngre än 18 år och det betyder att man inte heller bör göra det själv med ett hemmakit.

Är det däremot så att du inte har  några problem med dina tänder och faktiskt har åldern inne borde en tandblekning inte skada eller ha en negativ påverkan på dina tänder. Är du osäker på vad som gäller bör du alltid kontakta en tandläkare innan du utför en behandling oavsett om du ska göra det hemma eller på en salong.

Vilket resultat kan man förvänta sig?

Det är svårt att säga vilket resultat som din tandblekning kommer att ge eftersom detta är mycket individuellt. Faktorer som spelar roll är bland annat vad det är för nyans som du har på tänderna men också vad det är för missfärgning som du har. De allra flesta missfärgningar beror på tobak, snus eller mat och dryck. Dessa gör tänderna gula och den gula nyansen är relativt lätt att få bort. Skulle det däremot vara så att dina missfärgningar beror på äldre fyllningar som gjorts med amalgam kan det vara betydligt svårare. Dessa missfärgningar visar sig vanligtvis som grå eller blå.

Finns det någon som inte bör bleka sina tänder?

Tandblekning är inte en behandling som passar alla utan det gäller att tänderna är starka och friska för att behandlingen ska vara ett bra alternativ för tandblekning. Om du har problem med ilande tänder eller om du har tunn emalj bör du avstå från tandblekning. Det gäller även om du har ilande tandhalsar eller om du har problem med karies.

Eftersom det inte finns tillräckligt mycket forskning gällande tandblekning och graviditet så bör även gravida kvinnor avstå. Detta gäller även i samband med amning. Man vet helt enkelt inte hur produkten kan påverka bröstmjölken eller barnet och då är det alltid bäst att vara på den säkra sidan.

Tandblekning för rökare

Om du använder dig av tobak som av cigaretter eller snus är det inga problem att använda en tandblekning. Dock är det viktigt att du är medveten om att ett fortsatt användande av tobak kommer att försämra resultatet eller helt enkelt ta bort den effekt som du precis har fått. Här är det bäst att du först får hjälp med att sluta snusa eller röka innan du betalar dyra pengar för att få dina tänder vita igen. På så sätt kan du vara mer säker på ett hållbart resultat.